CV dirigent

© Gunther Moen

© Günther Moens

Hans Helsen studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven. Daar voltooide hij de opleidingen muziekpedagogie en compositie in de klas van Jeroen D’hoe en de specifieke lerarenopleiding voor muziek. In 2015 behaalde hij er zijn Bachelor klassieke zang in de klas van Marina Smolders.

Beroepsmatig probeert Hans een evenwicht te vinden tussen les geven, componeren, dirigeren en optreden. Dit vanuit de overtuiging dat de wisselwerking tussen deze disciplines hem stimuleert om zich te ontplooien op alle vlakken.

Hij schreef reeds composities voor uiteenlopende bezettingen, maar legt de focus op vocale muziek. Hij kreeg de kans om te componeren voor koren zoals de Capella Di Voce, het Brussels Kathedraalkoor en het Vocaal Ensemble Freya. Ook maakte hij orkestraties van de muziek van Jeroen D’hoe voor de musical hART (Herent). Hij componeerde alle liederen voor Pluis het uit, een project van Koor&Stem voor het vak muzische vorming voor de tweede graad van het lager onderwijs. Hans won de Koor&Stem compositiewedstrijd in 2011 met het werk Parafrasie Paranoica. In 2014 won hij de European Award for Choral Composers met zijn Missa Brevis. Zijn muziek is uitgegeven bij muziekuitgeverij Euprint en bij Koor&Stem.

Als zanger was of is Hans actief in onder andere Capella di Voce, Jeugdkoor Waelrant, Laudantes Consort, Currende, Chamber Choir of Europe, Vocem Flentium en het internationale EuroChoir. Hij verleende zijn medewerking aan projecten onder leiding van diverse dirigenten in binnen- en buitenland .
Als leraar is hij verbonden aan de Stedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans te Lier, en deKunstAcademie te Knokke-Heist. Als onderzoeksmedewerker werkte hij aan de LUCA School of Arts en de KU Leuven.
Naast de Camerata Ostendia leidt Hans ook nog het Brugse kinderkoor Cantores Primo en het ouderenkoor Cantores Continuo.